AAU logo

PhD defense by Randi Tobberup

Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital har den glæde at invitere til Ph.d.-forsvar ved ledende klinisk diætist Randi Tobberup, Center for Ernæring og Tarmsygdomme, som forsvarer Ph.d.-afhandlingen: Malnutrition in Lung Cancer - Dietary characteristics and a multimodal treatment approach

Tidspunkt

01.11.2019 kl. 14.00 - 17.00

Beskrivelse

Ph.d.-forsvaret finder sted

Fredag den 1. november 2019 kl. 14.00
I Auditoriet Syd, Højhuset, Aalborg Universitetshospital

Forsvaret er på engelsk.

Efterfølgende vil der være reception.
Alle er velkomne.


Vejledere

Professor, MD, ph.d. Henrik Højgaard Rasmussen, Gastroenterologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet

Ass. Professor, RN, ph.d. Mette Holst, Gastroenterologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet

Klinisk Lektor, MD, ph.d Andreas Carus, Onkologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet

 

Bedømmere

Professor Peter Søgaard (formand), Kardiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet

Professor, Dr. Med., Jann Arends, Department of Internal Medicine, University of Freiburg, Germany

Senior lecturer Frode Slinde, Department of Food and Nutrition and Sports Science, University of Gothenburg, Sweden

 

Om ph.d.-afhandlingen

Underernæring observeres ofte hos patienter med kræft og er negativt associeret med kliniske udfald, fysisk funktion og livskvalitet. Nedsat kostindtag er en af de vigtige faktorer, der er associeret med kakeksi. Kræftpatienters kostindtag er imidlertid kun sparsomt belyst. Multimodale interventioner anbefales til forebyggelse og behandling af kakeksi, men gennemførligheden og effekten heraf er ikke godt belyst.

Formålet med denne afhandling var at belyse kostindtaget, vægt og muskelmasse, samt multimodal intervention hos patienter med ikke-småcellet lungekræft under primær kræftbehandling.

Det første studie viste, at selv om indtag af næringsstoffer var stort sæt uændret under behandlingsforløbet, var der store forskelle i valg af fødevarer mellem patienter med og uden vægttab.

Det andet studie viste at proteinindtaget var stabilt og indenfor anbefalet mængde, men mængden af protein per måltid var generelt lavt. Én ud af to patienter tabte muskelmasse i løbet af de første 3 måneders kræftbehandling. Ingen prædiktive faktorer kunne forudsige muskeltab.

Det tredje studie fandt, at en multimodal intervention med tilskud af fiskeolie, optimering af kostindtag og fysisk træning var gennemførligt. Sammenlignet med ingen multimodal intervention, sås større muskeltilvækst, men ingen forskel i muskeltab eller kropsvægt. Ingen prædiktive faktorer kunne forudsige patienter med tab eller tilvækst af muskelmasse.  

Arrangør

Klinisk Institut, AAU og Aalborg Universitetshospital

Adresse

Aalborg Universitetshospital, Syd, Hobrovej 18-22