Førende forsker vil styrke forskningen i børnesygdomme

Den erfarne forsker og børnelæge Søren Hagstrøm er blevet ansat som professor i pædiatri, børnesygdomme, ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet. Sideløbende med sit arbejde som professor på Klinisk Institut fungerer han som overlæge og forskningsansvarlig på Børne og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital i Region Nordjylland.

Lagt online: 10.06.2021

- Det, der er så fascinerede for mig, er, at jeg kan gøre en forskel for børn. Jeg arbejder bl.a. med blæredysfunktion hos børn. Der kan man hele tiden udvikle nye behandlinger, som gavner nogle børn, der står i en situation, de måske ikke altid har kunnet få hjælp til. At være med til at hjælpe der, synes jeg, er vildt givende, siger Søren Hagstrøm. 

Første i verden til at koble inkontinens med hjerneforskning

Han er stolt over, at Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan være med helt fremme i førerfeltet indenfor forskningen i inkontinens hos børn og hjælpe til at udvikle behandlingsløsninger, der kan bruges i hele verden. For et barn i skolealderen er det noget af det psykisk mest ondartede ikke at kunne styre sin vandladning. 

- Lige nu er vi i gang med at se på, hvad hjernen betyder i den problematik. Er der noget i hjernen, fx en signalbehandlingsfejl, så det ikke kun er en blæreproblematik? Det er vi de første i verden, der undersøger ved hjælp af MR-scanninger, fortæller Søren Hagstrøm. 

Professor Søren Hagstrøm, Klinisk Institut, Aalborg Universitet

Foto: Lene Pedersen/Region Nordjylland

Søren Hagstrøm er uddannet læge og forsker fra Aarhus Universitet i 2008. Siden 2015 har han været tilknyttet Aalborg Universitet som klinisk lektor på Klinisk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet samtidig med sit arbejde som overlæge på Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland. Fra 2019 til i dag har han også være forskningsansvarlig samme sted. 

-Vi ser meget frem til samarbejdet med Søren Hagstrøm, der er specialist i nyresygdomme hos børn og har et tæt og bredt samarbejde med førende forskere nationalt og internationalt indenfor det pædiatriske område. Dertil kommer en stor administrativ erfaring indenfor forskning og undervisning, samt medlemskab af akademisk råd ved Aalborg Universitet. Vi tror på, at han kan løfte forskningen og undervisningen til nye højder, siger Sten Rasmussen, institutleder for Klinisk Institut, Aalborg Universitet. 

Søren Hagstrøm vil sørge for et højt fagligt niveau af alle former for behandlinger af børnesygdomme, hvilket kun opnås gennem forskning og uddannelse. 

- Min forskning har primært være rettet på nyrer, urinveje og metabolisme. På børneafdelingen vil jeg arbejde at styrke forskningen i alle børnesygdomme og organiseringen af forskningsarbejdet, siger Søren Hagstrøm og fortsætter: 

- Vi arbejder også på at integrere hele lægeuddannelsen mere i forskningen på børneafdelingen, så vi på sigt kan rekruttere dygtige læger fra medicinuddannelsen på Aalborg Universitet til at blive forskere, siger Søren Hagstrøm. 

I første omgang vil han lægge et fokus på cancerforskningen og kræftbehandlingen af børn og sørge for at en række ph.d.-studerende kommer godt i gang med deres forskeruddannelse.

Fokus på medicin til børn

- Vi har fokus på at være med fremme i lægemiddelforskningen, så vi ved om lægemidlerne også virker rigtigt for børn. Vi skal ikke bare bruge medicin til voksne på børn uden at vide, hvordan det virker på dem, siger Søren Hagstrøm.

Andre fokusområder med et særligt fokus er metabolisme, overvægt og følger heraf, eksempelvis type 2 diabetes.

Digitale sundhedsløsninger

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har i sin vision for 2030 et mål om at være førende inden for digitale sundhedsløsninger, også kaldet digital health. Det skal ske gennem tæt samarbejde mellem læger og ingeniører. En vision som Søren Hagstrøm bakker helt op om. 

- Jeg ser det som en stor gave, at vi har et samarbejde med ingeniører. Det giver os nogle muligheder for at udvikle ting indenfor it og bl.a. pædiatrien. Det kan være telemedicin, hjemmeregistrering eller specifikke it-baserede behandlingsløsninger. Eksempelvis kan it hjælpe børn og unge med diabetes til at monitorere og styre deres diabetes. IT bruges også til at uddanne børn og unge med diabetes og gøre dem, deres familie og skole/institution trygge i at håndtere deres diabetes. Vi kan også bruge it til at finde ud af, hvad der er vigtigt for det enkelte barn og ikke kun, hvad der er vigtigt for os som læger.

Mennesket bag forskningen

Når Søren Hagstrøm slipper arbejdet som læge og forsker og holder fri, nyder han fritiden med sin kone og tre sønner. Familien bor i Nørresundby. Sønnerne, der er vilde med at spille fodbold i de lokale klubber, følger han tæt. En anden stor interesse er musik, der har altid spillet en stor og vigtig rolle i hans liv, og han har engageret sig musikken som aktiv musiker i forskellige kirkelige sammenhænge, hvor han på klaver akkompagnerer sangere.

FAKTA:

Søren Hagstrøm blev uddannet læge fra Aarhus Universitet i 1997-2004 og fortsatte i 2004-2008 med forskeruddannelsen samme sted til en ph.d. i pædiatrisk nefrologi (nyresygdomme hos børn). I seks år fra 2014-2020 var Søren Hagstrøm studieansvarlig læge ved Center for Klinisk Forskning, Sygehus Vendsyssel. I 2015 fik han ansættelse som Klinisk lektor ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet. I 2015 blev han også ansat som overlæge ved Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland. Fra 2019 som forskningsansvarlig samme sted. 

Flere nyheder