AAU logo

Nyt forskningsprojekt skal sikre optimal iltbehandling til COVID19-patienter

Nyt forskningsprojekt skal sikre, at patienter med COVID-19 får den bedste iltbehandling. Projektet er netop støttet med en bevilling på 5 mio. kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Lagt online: 21.04.2020

Mange af de hårdest ramte patienter med COVID-19 får under deres hospitalsindlæggelse brug for iltbehandling i en respirator, da sygdommen har sat deres normale lungefunktion ud af spillet. Men sygdommen er så ny, at ingen kender det optimale iltniveau i behandlingen af de mest kritisk syge COVID-19 patienter. 

Det er en hårfin balance mellem for lidt og for meget, når det handler om iltbehandling til kritisk syge patienter, hvor der skal gives tilstrækkelig ilt til at sikre kroppens funktion og samtidig undgå skade af lungevævet. I den forbindelse er Klinisk Professor Bodil Steen Rasmussen netop ved at færdiggøre verdens største studie af iltbehandling til intensive patienter med akut lungesvigt. Næsten 3000 patienter fra 7 forskellige lande og 35 intensivafdelinger deltager i et forsøg, der afdækker udfaldet ved behandling med forskellige iltmængder.

Resultaterne forventes at være klar om et halvt til et helt år.

 

Flere nyheder