Drejebog for national implementering af Attend-PE modellen

Patienter med blodprop i lungen (lungeemboli) kan være hårdt ramt på deres fysiske og psykiske velbefindende og kan derfor finde det udfordrende at genoptage hverdagslivet efter en lungeemboli. Alligevel eksisterer der ikke et struktureret opfølgningstilbud til denne gruppe af patienter på tværs af Danmark. Der er på nuværende tidspunkt stor variation i både omfang og indhold af de tilbud der gives, og der foreligger ikke specifikke retningslinjer på området. Derfor implementeres nu en national opfølgningsmodel, Attend-PE modellen, til opfølgning af patienter med lungeemboli. Attend-PE modellen er en minimumsmodel, og de enkelte VTE-klinikker har mulighed for at tilføje elementer til modellen alt afhængigt af ressourcer og behov.
Formål og udbytte
Formålet med Attend-PE modellen er:
- At sikre systematisk og sammenhængende opfølgning af patienter med lungeemboli.
- At sikre ensartet opfølgning på tværs af Danmark.
- At sikre en mere effektiv opfølgning, som lever op til internationale anbefalinger.
- At forbedre patienternes livskvalitet og funktionsevne.
- At reducere komplikationer ved lungeemboli.
- At reducere genindlæggelser.
Modellen er udviklet i samarbejde med klinikere og patienter fra hele Danmark.
Læs mere om udviklingen, test og evaluering af modellen her:
Development of A structured integrated post-Pulmonary Embolism care model: The Attend-PE model - Aalborg Universitets forskningsportal
The Attend-PE model: A feasibility study of a structured follow-up care model for patients with pulmonary embolism - Aalborg Universitets forskningsportal
Effectiveness and cost-effectiveness of a structured integrated post-pulmonary embolism follow-up care model (Attend-PE): a rationale and protocol for a multicentre clinical pre-post study - Aalborg Universitets forskningsportal
Attend-PE projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og Hjerteforeningen.
Følgende side indeholder information, som vil hjælpe med implementeringen af Attend-PE modellen i praksis. På siden findes en uddybning af alle faser og elementer i modellen samt forslag til, hvordan de kan implementeres i praksis. Derudover findes praktisk information om implementeringsprocessen samt hvilke procesdata, som skal registreres i forbindelse med implementeringen af modellen.
Begrebsafklaring
Der er stor variation i betegnelserne inden for lungeemboliopfølgning på tværs af Danmark. For at gøre drejebogen enkel anvendes følgende termer:
VTE-klinik: Ambulatorium, AK-klinik eller afdeling, hvor lungeemboliopfølgningen varetages.
VTE-sygeplejerske: Sygeplejerske som varetager opfølgning i VTE-klinikken.
Drejebog for implementering af Attend-PE modellen
Drejebogen er et implementeringsværktøj, som hjælper og vejleder i implementeringen af Attend-PE modellen i praksis. Driften af Attend-PE modellen skal efterfølgende administreres lokalt på de enkelte VTE-klinikker. Drejebogen giver eksempler på implementeringen, men der kan være variation i implementeringen på tværs af VTE-klinikker i Danmark.
Gennemgå drejebogen og Attend-PE modellen med alle kollegaer, som er en del af opfølgningsforløbet. Forventningsafstem og afgør, hvem der varetager hvilke opgaver og elementer i modellen, således patienten får det bedste forløb og i den bedste arbejdsgang.
Gennemgang af Attend-PE modellen
Modellen er bygget op omkring fire faser i opfølgningen af patienter med lungeemboli, herunder indlæggelse/udskrivelse, første uger, 3 måneder, langsigtet. Derudover viser modellen et flowdiagram over hvad patienterne skal tilbydes igennem de forskellige faser i opfølgningen. Under de forskellige faser, er de forskellige elementer, som tilbuddet indeholder, beskrevet.
I det følgende uddybes alle elementer i de fire faser i modellen.
Hent Attend-PE modellen i pdf-version

Scroll op for at se de øvrige faser
Dokumentation for procesdata
Attend-PE modellen er afprøvet i et pilotstudie, men for at måle om modellen er omkostningseffektiv og bliver implementeret efter hensigten, indsamles løbende procesdata. Procesdata beskriver bl.a. hvor mange patienter, som modtager de forskellige tilbud og elementer i opfølgningsforløbet på de forskellige hospitaler.
Under implementering og et år frem skal der samles procesdata. Procesdata registreres i et registreringsark ca. en gang om måneden. Det er vigtigt at data bliver registreret, da de skal bruges til at evaluere modellens effekt i klinisk praksis. Det anbefales, at én eller to udpegede personer har ansvaret for registreringen lokalt.