DAN-COPD

Forskningsgruppen bag forskningsprogrammet består at repræsentanter fra Aalborg Universitet og DEFACTUM, Region Midtjylland og Aarhus Universitet. Forskningsprogrammet er opdelt i henhold til de to forskningsmetoder, hvor den kvantitative del dækkes af et delprojekt varetaget af Aalborg Universitet, og den kvalitative del dækkes af delprojekt varetaget af DEFACTUM, Region Midtjylland og Aarhus Universitet.
Hvad? Formålet med forskningsprogrammet, DAN-COPD, er at lave en multidiciplinær evaluering af den nationale implementering af telemedicin i Danmark til borgere med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL). Forskningsprogrammet adresserer både det politiske, administrative, sundhedsprofessionelle og patientperspektivet, og vil indeholde både kvantitative og kvalitative metoder.
Hvorfor? Interessen i telemedicinske teknologier, værktøjer og services i sundhedssektoren er vokset dramatisk under COVID-19-pandemien, og telemedicin er ved at blive en vigtig del af vores Sundhedssystem. Interessen for at implementere telemedicin i stor skala var allerede stigende før pandemien, men pandemien har afsløret telemedicin som en nøglekomponent i et fremtidigt patientcentreret, sikkert og effektivt sundhedsvæsen. Det haster derfor med at forbedre evidensen for applikationen af de telemedicinske interventioner. Danmark er et foregangsland inden for digitalisering af sundhedsvæsenet, herunder telemedicin, og bliver det første land der implementerer telemedicin som behandlingsmulighed nationalt for patienter med en række kroniske sygdomme, hvor KOL er først i rækken. Derfor kan en systematisk evaluering af den nationale implementering af telemedicin til patienter med KOL i Danmark give væsentlig information, der kan guide effektiv implementering af fremtidige telemedicinske løsninger til såvel KOL som andre forhold i Danmark og internationalt.
Hvordan? Forskningsprogrammet er opdelt i fire komplementerende arbejdspakker, der repræsenterer de forskellige perspektiver, forskningsdiscipliner og metoder (kvantitative og kvalitative). Et overblik over strukturen og indholdet i forskningsprogrammet er visualiseret i billedet nedenfor

Det kvantitative delprojekt i DAN-COPD
Det kvantitative delprojekt af forskningsprogrammet, DAN-COPD, består at fire delstudier, som alle bidrager til evalueringen af den nationale implementering af telemedicin til borgere med KOL i Danmark. De fire delprojekter er beskrevet nedenfor:
Delstudie 1: Optaget af telemedicin blandt patienter med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom
Formålet med delstudie 1 er at undersøge optaget af telemedicin blandt borgere med KOL, herunder at identificere patient- og system relaterede prædiktorer for anvendelse af telemedicin.
Delstudiet er designet som et registerbaseret, observationelt kohorte studie blandt borger med KOL der er vurderet egnet til telemedicin. Delstudiet forventes at kunne bidrage med viden om population som modtager telemedicin, viden om potentielle forskelle blandt borgere der modtager telemedicin og ikke, og viden om potentielle regionale, socioøkonomiske, og demografiske prædiktorer for om borgere er tilbudt telemedicin og accepterer det. Resultaterne vil ydermere danne basis for justering for potentielle forskelle i de andre delstudier.
Delstudie 2: Effekten af telemedicin på behandlingskvaliteten, kliniske effekter og omkostningerne blandt patienter med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom
Formålet med delstudie 2 er at undersøge effekten af telemedicin for borgere med KOL på behandlingskvaliteten, kliniske effekter og omkostningerne, herunder opfyldelse af proces indikatorer, forekomsten af indlæggelser, ambulante besøg, akutte besøg, besøg ved praktiserende læge, medicinforbrug, samt dødelighed.
Delstudiet vil blive designet som et prospektivt, observationelt kohortestudie der undersøger opfyldelsen af procesindikatorer, frekvensen af ydelser i sundhedsvæsenet og akkumuleringen af omkostninger blandt borgere med KOL, der modtager telemedicin sammenlignet med en matchet patient kohorte der modtager standardbehandlingen. Delstudiet vil blive baseret på registerdata fra de nationale sundhedsregistre. Delstudier forventes at bidrage med viden om hvilke effekt telemedicin har frekvensen af ydelser i sundhedsvæsenet, akkumuleringen af omkostninger, samt behandlingskvaliteten. Resultaterne forventes også at bidrage til delstudie 4.
Delstudie 3: Forbedrer telemedicin borgere med KOL’s livskvalitet?
Formålet med delstudie 3 er at estimere og sammenligne patientoplevet effekt for borgere med KOL der modtager telemedicin sammenlignet med borgere med KOL der modtager standardbehandlingen.
Delstudiet vil blive designet som et nationalt prospektivt kohortestudie blandt patienter der anvender telemedicin og en patienter det modtager standardbehandlingen. Delstudiet vil inkludere en estimering og sammenligne patientoplevet effekt ved en baseline (ved start af telemedicin), samt efter 12 måneder med telemedicin. Den patientoplevede effekt vil blive målt med udvalgte validerede spørgeskemaer bestående af:
- European Quality of life – 5 Dimensions – 5 levels (EQ-5D-5L), som er et valideret spørgeskema der undersøger den helbredsrelaterede livskvalitet
- ICEpop CAPability measure (ICECAP-A), som er et valideret spørgeskema der undersøger livskvaliteten i form af velvære
- Patient Health engagement Scale (PHE-S), som er et valideret spørgeskema der undersøger patient engagement i eget forløb, også kaldet egenmestring (empowerment)
- COPD Assessment Test (CAT), som er et valideret spørgeskema der undersøger KOL-diagnosens påvirkning på patienternes helbred.
Resultaterne forventes at kunne bidrage med viden om effekten af telemedicin i relation til den patientoplevede effekt, samt om der er forskel i hvilke aspekter af borgernes livskvalitet som påvirkes af telemedicin. Resultaternes forventes ydermere at kunne bidrage til delstudie 4.
Deltagerinformation kan findes her
Delstudie 4: Økonomisk evaluering af telemedicin sammenlignet med standardbehandlingen for borgere med KOL i Danmark.
Formålet med delstudie 4 er at undersøge de sundhedsøkonomiske konsekvenser af telemedicin sammenlignet med standardbehandlingen til borgere med KOL i Danmark ved at anvende virkelighedsnær evidens på omkostningsakkumuleringen og den patientoplevede effekt. Delstudiet vil inkludere relevant viden fra de tidligere delstudier, og vil bidrage med viden om omkostnings-effektiviteten af telemedicin til borgere med KOL i et virkelighedsnært perspektiv i Danmark.
Finansiering: Forskningsprogrammet er finansieret af Sygesikringen ”Danmark”. Ydermere er det kvantitative delstudie støttet af Trygfonden og Region Nordjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond ”Yngre forsker stipendium”.
Hvis der er spørgsmål, er I velkomne til at kontakte projektgruppen bag det kvantitative delprojekt af forskningsprogrammet, DAN-COPD.
Projektgruppen - AAU
For mere information om den kvalitative del henvises til DEFACTUM, Region Midtjylland. Det er muligt at læse mere om delprojektet på deres hjemmeside.